Skip to main content

Nieuws - 2013

 


2013

Webwinkel Op 'e nij steunt goede doelen

OpenijOp 'e nij is een webwinkel voor inname en verkoop van tweedehands baby- en kinderkleding, waarbij tegelijkertijd goede doelen kunnen worden gesteund. U kunt uw tweedehands kleding inbrengen en ervoor kiezen 55% van de opbrengst aan een goed doel te doneren. Ook kunt u zelf kleding kopen, en daarmee goede doelen steunen.

Bij de kleding staat vermeld of en aan welk goed doel 55% van de opbrengst wordt gedoneerd.

Eén van deze goede doelen is onze eigen stichting.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.openij.nl


 

Het nieuwe hek is nu echt klaar! - 27 juli 2013


Het nieuwe hek is klaar! - 6 juli 2013


Het nieuwe hek komt eraan - juni 2013

Werknemers zijn bezig het oude hek te verwijderen. De burgemeester houdt daarbij het toezicht.

Het oude hek ligt plat en de sleuf voor het nieuwe hek wordt gegraven.


 

Roemenië reis van 12 t/m 16 mei 2013

Drie bestuursleden en onze tolk Liliana zijn naar Roemenië geweest met een belangrijke missie: alles in het werk stellen om de voorbereidingen te  treffen met het doel een mooi en duurzaam hekwerk te realiseren op het terrein waar de school en het MFC (multifunctionele centrum) in Schitu Stavnic zijn gebouwd.

En dat is gelukt!

We hebben heel wat gesprekken gevoerd met een aannemer en de burgemeester van de gemeente Voinesti, we hebben bedrijven bezocht om ons te oriënteren op duurzame materialen, die geen onderhoud behoeven.
We hebben het hek van een naburige school bekeken, dat net nieuw was. En… wat heel belangrijk is: het moest voor de stichting betaalbaar zijn! Dat hebben we voor elkaar gekregen.

We kunnen u vast berichten, dat er op dinsdag 11 juni een begin is gemaakt!
Daarvan hebben we de eerste foto’s binnen gekregen vanuit Roemenië.
Een jarenlange wens is gaat in vervulling!

We hebben natuurlijk ook andere dingen gedaan. We hebben op school de eerste computerlesjes gezien van de kinderen. Nog wel simpel: tekeningen maken maar daar zijn wij  ooit ook mee begonnen!

Bij de burgemeester

Juf Maria met klas

Tandarts met zoon en patiënt

Priester voor klooster

Materialen voor hekken

dokter Victoria en assistent

Huilende oude vrouw

Roemeens gezin

Kinderen met kroontjes

Kinderen voor de computer

Hek bij MFC

Burgemeester maakt notities in de groothandel

Contract

De klassen zagen er vrolijk uit met allemaal plakwerkjes aan de wanden. Op deze school krijgen de kinderen goed onderwijs!
De juf vertelde dat ze bezoek hebben gehad van een bus met kinderen en ouders uit een plaats bij Boekarest. (Kilometers van Schitu vandaan!) Ze waren verrast dat er zo’n goede school in zo’n klein dorpje op het platteland staat!

De kinderen hebben van ons opvouwbare kroontjes gekregen om te laten zien dat wij in Nederland een nieuwe koning hebben gekregen. De Blokker in Oosterwolde had ze nog over van de troonswisseling. De kinderen waren er blij mee en het stond heel vrolijk!
Toen wij de namen van de prinsesjes noemden, werden er meteen kinderen aangewezen in de klas, die dezelfde naam hebben. Dat was heel verrassend!

We hebben gesprekken gevoerd met de tandarts en de artsen in de gemeente. Problemen zijn er nog altijd. Ze waren blij met de medische spullen, die we voor hen hadden meegenomen. De zoon van de tandarts, die haar nu helpt, is bijna afgestudeerd als tandarts. Op onze vraag of hij verwacht dat hij een baan zal krijgen, antwoordde hij: ”Ik denk dat ik daarvoor naar het buitenland moet”. Er is geen werk in Roemenië en zeker niet in Schitu Stavnic. De burgemeester vertelde ons het alarmerende bericht, dat in dit dorp maar 7 % van de inwoners een baan heeft!

Deze burgemeester is nog maar net een jaar in functie maar wij hebben een heel goede indruk van hem gekregen! Hij is heel actief, zit vol ideeën. Hij werkt heel hard, maar zegt hij, hij heeft het gevoel dat hij de problemen van de laatste 20 jaar op moet lossen.
Burgemeester Dobreanughe heeft veel geld van Europa binnengesleept door veel nachten in de auto te slapen om elke dag maar weer te pleiten bij de machthebbers in Boekarest om geld te spenderen in het arme noordoostelijk deel van het land.
En zie: overal zandhopen en graafmachines langs de kant van de weg voor de aanleg van gasleidingen en waterleiding, geld ten behoeve van 16 km. asfaltweg in zijn gemeente, waarvan 1,1 km voor Schitu Stavnic.
Hij heeft een gebouw voor naschoolse opvang gerealiseerd, waar arme kinderen te eten krijgen en geholpen worden bij het huiswerk. De kinderen gaan ’s avonds om 7 uur naar huis. Hij wil elk jaar een directeur van een basisschool vervangen om het onderwijs te verbeteren. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen.

Om het hek te realiseren gaat de burgemeester de mensen, die werkloos zijn en een uitkering krijgen, hiervoor inschakelen.

We werden uitgenodigd te komen eten bij de priester in het klooster. De tafel was prachtig gedekt. Het klooster was spiksplinternieuw. We zagen de houtzagerij bij het klooster waar zo’n tien mannen aan het planken zagen waren. Zij hadden dus wel werk! We wisten toen nog niet van de behoeftige mensen in het dorp, die we de ander dag ontmoetten.

We hebben toen een wandeling door het dorp gemaakt. In het begin van onze wandeling viel het ons op dat er veel mooie nieuwe hekwerken om de huisjes stonden. Een hek is heel belangrijk in Roemenië. Hoe verder we het dorp in kwamen, hoe armoediger het werd.

We spraken bijvoorbeeld een oude vrouw, die meteen begon te huilen toen Liliana het woord tot haar richtte. Ze vertelde dat ze weduwe was en dat haar enige zoon was overleden. Ze had gehoopt dat haar zoon voor haar kon zorgen op haar oude dag. Ze had alleen nog een chronisch zieke schoondochter. Ze was volkomen afhankelijk van de weldadigheid van andere mensen. Hier ligt dus eventueel een andere klus op ons te wachten.

We zijn ook nog uitgenodigd koffie te komen drinken bij dokter Simona. We hadden aangegeven dat we niet veel tijd hadden. Toch stond er een salade op ons te wachten van biologische producten. Onbespoten groenten uit haar grote moestuin, vlees van een van de scharrelkippen, die ’s morgens nog geslacht was, schapenkaas, eigengemaakte wijn.
Dit alles is in Roemenië heel gewoon. Daar kunnen wij Hollanders wat van leren.