Archief

2012

 

In Memoriam mevrouw Ichim

 

Geert Pebesma Mevr. Ichim, beter bekend als Moeder (de moeder van onze tolk Liliana Heikamp-Ichim), is na een lang ziekbed op 20 augustus 2012 van ons heengegaan.

Liliana en echtgenoot Tjeerd waren ten tijde van haar overlijden gelukkig in Roemenië. Ze kijken terug op een warm afscheid van hun moeder in de kerk waaraan haar man, Liliana's vader, tijdens zijn leven bij de bouw ervan volop heeft meegewerkt.

Wij als bestuursleden vinden het fijn dat we mevr. Ichim bij ons laatste bezoek in mei nog gesproken hebben. Jarenlang was ze een geweldige gastvrouw voor bestuursleden en chauffeurs bij goederentransporten van meerdere stichtingen.

In het begin ging er een klein busje naar Roemenië, later twee kleine busjes; dat is uitgegroeid tot een truck, en voor de stichting in Zwaagwesteinde zelfs drie trucks.

Tijdens ons verblijf in Roemenië sliepen er altijd een aantal mensen bij mevr. Ichim. Als ze niet genoeg plaats meer had, sliepen er een paar bij de buurvrouw, die in de flat beneden haar woonde.
Ook dan had mevr. Ichim de zorg voor het eten voor al die mensen. Al weken van te voren was ze er druk mee. Ze maakte het huis schoon, maakte de bedden klaar, ze haalde de groenten, aardappels, kip en vlees van de markt. Ze was uren bezig met het klaarmaken van alles: boontjes punten, aardappels schillen, vlees en kip snijden en kruiden.
Daarnaast maakte ze ook heerlijke soep. De hele groep zat na een dag uitladen van goederen en vergaderen aan een lange tafel in de kamer te genieten van het liefdevol klaargemaakte eten.
Moeder zelf at niet mee, zij bleef in de keuken… Ze was altijd heel blij als de pannen leeg waren. Het was bewonderenswaardig hoe ze toch een smakelijke maaltijd op tafel toverde, terwijl we soms uren later thuis kwamen dan was aangekondigd.

We herinneren ons nog uit de beginjaren, dat het douchen voor negen uur klaar moest zijn, want dan werd het warme water afgesloten doordat dan de fabrieken veel water gingen afnemen.
De laatste paar jaar, toen het minder goed ging met de gezondheid van mevr. Ichim, stond de buurman altijd voor haar klaar.

We herinneren mevr. Ichim als een warme, rustige vrouw, die in stilte haar werk deed. We zijn haar veel dank verschuldigd voor haar enorme gastvrijheid. We zullen mevr. Ichim heel erg gaan missen tijdens onze volgende reizen naar Roemenië.

Stichting Hulpgoederen Roemenië.