Skip to main content

Algemeen

Wij, de Stichting Hulpgoederen Roemenië 'Garyp-Earnewâld' bestaan sinds 1993 en houden ons hoofdzakelijk bezig met verbetering van de leefomstandigheden van inwoners in Roemenië.

De stichting bestaat uit een kleine groep mensen uit Garyp en Earnewâld, met heel veel draagvlak in deze twee dorpen. Ook de kerken steunen ons daar waar zij kunnen.

Om gerichter te kunnen werken is in 1994 het dorpje Schitu Stavnic (ongeveer 20 kilometer van de Russische grens) in Moldavië geadopteerd.

Doneren?

Donaties blijven altijd zeer gewenst.
Onze bankgegevens zijn:

NL81 RABO 0362 7193 30
t.n.v. Stichting Hulpgoederen Roemenië

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In memoriam Piebe Wester

Piebe WesterOp maandag 19 juni 2023 is ons oud-bestuurslid Piebe Wester op 83-jarige leeftijd  overleden. Het bestuur van de Stichting Hulpgoederen Roemenië betreurt het verlies van Piebe.
Piebe heeft sinds 1994 deel uitgemaakt van het bestuur. Hij was altijd zeer begaan met het dorp Schitu Stavnic. Piebe was van mening dat de kinderen een goede start in hun leven moesten hebben.

Ook had Piebe grote zorg over de gezondheid van de bewoners van Schitu Stavnic.
In de 90-er jaren waren de leefomstandigheden in Schitu Stavnic zeer slecht. Dit kwam mede door het glazuren van de aardewerken potten. Hiervoor werd loodpoeder en accuzuur gebruikt.
Mede door Piebe zijn inzet zijn de school in 1997 en  het Multi Functionele Centrum in 2009 gerealiseerd.

In 2017 was Piebe voor de laatste maal mee met een reis naar Roemenië.
In 2017 en 2018 heeft hij zich nog ingezet voor het realiseren van een brandweerauto voor de gemeente Voinesti. Graag was hij aanwezig geweest bij de officiële overdracht, helaas kon zijn lichaam een dergelijke zware reis niet meer aan.

Op initiatief van Piebe is onze website er gekomen. Piebe had als argument:
stel dat een miljonair uit Amerika geld wil storten aan een goed doel, dan moeten wij herkenbaar zijn op internet.
Vele giften in de vorm van goederen zijn hierdoor naar Roemenië getransporteerd en nog steeds.

Het bestuur van onze stichting en de bewoners van Schitu Stavnic, en met name de familie Burca,  zullen Piebe missen en zijn dankbaar voor alles wat hij heeft gedaan voor onze stichting en met name Schitu Stavnic.


Verslag reis Roemenië aug/sept 2023

De leefomstandigheden in de omgeving van Negresti, een plaats in het noordoosten van Roemenië, zijn bijzonder zwaar, vooral ‘s winters. Er is een tekort aan voedsel, (winter)kleding, dekens en brandhout.
Paul Marica is kerkelijk werker in Negresti en heeft ons gevraagd hulp te verlenen in deze zorgelijke situatie voor de komende winter.
Negresti ligt dicht bij de grens van de republiek Moldavië.

In antwoord hierop hebben we van 28 augustus tot en met 7 september een transport georganiseerd.
Vrijdag 25 augustus is in Wolvega de vrachtauto geladen. Twaalf vrijwilligers stelden zich beschikbaar om deze klus te klaren.
Het transport bestond onder andere uit stoelen, diverse ziekenhuisspullen, kleding, schoenen, dekens en dekbedden, alles bestemd voor de plattelandsbevolking.